Setiap warna itu memberi seribu erti kepada setiap orang..
dan warna yang sangat memberi erti kepada saya adalah UNGU!~

28.9.11

kek batik emak..~

   Entah mengapa, sejak dari pagi tadi, ingatan saya terhadap emak di kampung sangat kuat. semasa di dalam kuliah tadi, saya masih terfikirkan emak. tidak sabar rasanya ingin pulang ke kolej kediaman untuk menelefon emak. kuliah saya berakhir paa pukul 7 petang hari ini. lalu, selepas solat maghrib terus sahaja saya membuat panggilan ke telefon bimbit emak.
  
  "mak..rindu.."
  
  Sebaik sahaja menjawab salam emak, itulah ayat pertama yang keluar dari mulut saya. dan terdengar emak seperti tertawa kecil mendengar kata-kata saya tadi. hampir satu jam juga saya berbual dengan emak dan adakala kakak dan adik saya turut menyampuk perbualan kami anak beranak.
   
 Semasa berbual dengan emak di telefon tadi, emak baru sahaja selesai membuat kek batik. kata emak, esok pak su (adik bongsu emak) akan bertandang ke rumah bersama isteri dan anaknya. hurmm...begitulah emak, ada saja hidangan yang disediakan sekiranya tahu ada tetamu yang akan datang ke rumah.
  
 Dan saya yang mendengar cerita emak tentang kek batik itu terus sahaja menelan air liur. tiba-tiba keinginan untuk menikmati kek batik air tangan emak membuak-buak.

   Sebenarnya saya juga tahu cara-cara membuat kek batik kerana semenjak saya di tingkatan 5 lagi, emak sudah menurunkan "ilmu kek batiknya" kepada saya. di sini pun, saya memang boleh menyediakan kek batik sendiri kerana caranya mudah dan tidak memerlukan ketuhar. tetapi saya tetap rindukan kek batik emak..


jika saya membeli kek batik di sini pun, ternyata kek batik emak lebih sedap :)

    Insyaallah jika ada kelapangan nanti saya akan cuba menghasilkan kek batik untuk kawan-kawan semua. saya kira resipi kek batik adalah resipi yang paling mudah dan cepat. sesuai untuk pelajar seperti saya..
   
  saya sertakan resipi kek batik di bawah. mungkin resipi yang diperoleh daripada emak saya ini tidak sama dengan resipi kek batik yang lain tetapi selamat mencuba!

   1 packet milo
1 tin susu cair
1/2 buku buttercup
gula (secukup rasa)
1 biji telur ayam
serbuk koko atau milo
biskut marie perisa original


cara membuat:
1. cairkan buttercup ke dalam periuk
2. masukkan telur yang sudah dipukul, susu cair dan gula dan kacau berterusan
3. masukkan milo. dan teruskan kacau adunan.(kuantiti milo bergantung kepada individu)
4. apabila adunan sudah pekat tutup api dapur dan masukkan biskut marie dan kacau sebati.
5. masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan. (jika biskut marie masih tenggelam tambah lagi biskut marie.
6. masukkan adunan tadi ke dalam peti ais kira-kira 2-3 jam.

peringatan!!
    ~jangan masukkan biskut marie terlalu banyak kerana kelak kek batik anda akan menjadi keras.
    sebenarnya petua emak saya untuk membuat kek batik adalah "pakai agak-agak" sahaja. mak cakap kalau cair tambah biskut, kalau keras tambah susu. jadi sukatan yang saya beri di atas juga adalah anggaran secara kasar, jadi jangan takut untuk menokok tambah dalam resipi ini ya.. :)

2 comments:

  1. Neeya
    tahniah sudah ada blog.
    kek batik yang nampak sedap dan tentu sedap!
    bahasa Neeya yang sangat dijaga, bagus! bagaimana kalau kaitkan masakan dengan kesukaan Neeya berpantun? menarik, bukan?

    ReplyDelete
  2. terima kasih dr..
    saya ada juga terfikir untuk hasilkan pantun yang bertemakan makanan...tapi masih belum ada idea..insyaallah saya cuba.. =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...